Fika och caféer

Fika och caféer

Att gå på café är så mysigt! Bara doften av kaffe som slår emot en när man öppnar dörren gör att man blir glad. Sedan ser man alla goda kakor, bullar och bakelser som finns att välja mellan och känner att man kan tänka sig lite av varje. När jag växte upp var det en självklarhet att gå på café. Om maten i skolbespisningen inte passade kunde man slinka in på ett café och ta en kaffe och ostmacka istället. Och varje skolavslutning avslutades med fika på stadens bästa café!

Bakelser och kakor

Varje stad med självaktning har ett café. Ett riktigt café ska ha mycket att välja mellan när det gäller bakverk. Tyvärr är det många fikaställen idag som kallar sig för café men där man istället satsar på pajer, cupcakes och kladdkakor. Inget fel i det men det är inte det man förväntar sig när man stiger in på ett riktigt café. Då ska det finnas budapestbakelser, schwarzwaldbakelser, napoleonbakelser, kejsarkronor, chokladrör, toscakakor, jitterbuggare, schackrutor, brysselkex och mycket mer.

Caféstaden Alingsås

Alingsås kallas för caféstaden och har enligt Björn Lindsten den 23 mars 2016 i Expressen anor från 1700-talet med sina trettiotal caféer. Det är ett stort antal med tanke på att staden bara har 39 000 invånare. Anledningen påstås vara att många kvinnor fick arbete inom textilindustrin under 1700-talet och hann då inte baka själva. Därför fick männen ge sig ut på staden för att köpa bröd.

Fikavandringar

Internationellt lanserar man Alingsås som ”The Capital of Fika” och man kan göra ”fikavandringar” i staden om man vill det. Fikavandringarna äger rum på lördagar under sommarsäsongen 2021 och förutom all provsmakning får man en intressant guidning om den lokala kaffehistorien tillsammans med vår svenska fikakultur. Bor man lite längre bort från Alingsås kan man boka ett fikavandringspaket med en kombinerad övernattning på Grand Hotell.

Att gå på café är en gammal svensk tradition som troligtvis kommer att fortsätta i långa tider framöver.

dante