Fika nyttigt i sommar – så lyckas du!

Fika nyttigt i sommar – så lyckas du!

När solens varma strålar äntligen tittar fram är det ytterst få som vill sitta hemma och uggla. Uteserveringarna öppnar, parkerna står i blom och människor samlas ute för att njuta av det fina vädret tillsammans. Under sommarens finaste dagar är det sällan man vill gå hem tidigare än man behöver och när hungern tränger sig på är det lätt att leta upp ett café.

I Sverige finns det mängder av fina caféer som du kan använda dig av när du känner dig lite extra sugen, vill ta en paus från shoppingen eller bara vill njuta av solen tillsammans med en vän – och en kopp kaffe. Det är dock inte ovanligt att försöka hålla igen lite extra med sötsaker under sommarmånaderna, för att känna sig snygg på stranden och för att inte förstöra det fina träningsresultat som man kämpat för under hela året. Att besöka ett café med nybakade bullar och tårtbitar kan då kännas outhärdligt, men sanningen är att det finns sätt som du kan fika nyttigare!

Fika på café – detta ska du välja!

Planerar du att fika på ett café är valmöjligheterna många. Idag är träning och hälsosam livsstil något som trendar och många caféer utökar därför sitt utbud så att det ska passa alla olika typer av människor. Vill du vara säker på att hela utbudet är hälsosamt kan du med fördel välja ett hälsocafé om du har något sådant i närheten. Annars rekommenderar vi att du väljer nedanstående kondisbitar för en smalare fika!

  • Smörgåsar med grovt bröd
  • Naturell yoghurt med frukt
  • Biscotti för den som är sötsugen
  • Smoothie på frukt och bär istället för läsk
  • Havrekakor
  • Sallad

Eget fika – oändliga valmöjligheter

Vill du istället ta med dig fika till parken eller stranden är valmöjligheterna oändliga. Här kan du själv välja om det är ett Wasa.com knäckebröd som ska med i väskan, en frukt, maffiga smörgåsar, en påse nötter eller vad helst du kommer på. Just fördelen med knäckebröd från Wasa.com är att de är mycket näringsrika och enkla att ta med sig. Till skillnad från mjukt bröd håller knäckebrödet sig knaprigt och gott under varma sommardagar.

Utöver goda och mättande knäckebröd från Wasa.com rekommenderar vi även hemmagjord gofika. När du bakar själv kan du bestämma hur mycket eller lite socker du vill använda dig av och om det ska vara vetemjöl, dinkelmjöl, ägg eller andra livsmedel. Detta förutsätter naturligtvis att du har tid på dig att förbereda fikat i god tid. En snabblösning är Wasas färdiga mackor som finns i många olika smaker.

Kaffe eller te – vad är bäst?

Oavsett om du fikar på ett café eller tar med dig din dryck hemifrån är det stor skillnad mellan olika kaffesorter. När det gäller te får du nästan alltid ett riktigt bra och kalorisnålt val, förutsatt att du inte blandar i fet mjölk eller smaksättningar. Är du en kaffeälskare kan du också dricka på med gott samvete, men akta dig för cappuccino, latte och andra kaffedrinkar som innehåller mycket grädde eller mjölk.

dante