Bakverk på caféer

Bakverk på caféer

När man besöker ett café eller konditori i Sverige brukar det finnas ett antal bakverk som nästan måste finnas på menyn för att uppfylla kundernas förväntningar. Det är klassiker som de flesta känner till och inte behöver fråga om när de beställer.

Klassiska svenska bakverk på caféer

Det första många tänker på till en kopp kaffe är kanelbullen, den mjuka, smöriga degblandare med härligt söt och kryddig kanelfyllning som ibland ackompanjeras av kardemumma, gräddad tills den är gyllenbrun och toppad med pärlsocker. En annan inventarie är chokladbollen. Havregryn, smör, socker, kaffe och kakao blandas till en härlig massa, rullas till bollar och täcks med kokos eller pärlsocker. Nuförtiden görs många chokladbollar på vegetabiliskt fett vilket gör detta bakverk till ett populärt val bland allergiker.

En lyxigt bakverk är tårtan, som finns i många varianter och smaker. På svenska caféer kan du räkna med att hitta prinsesstårta, gjord på luftiga sockerkaksbottnar med fyllning av vaniljkräm, jordgubbssylt och vispgrädde. Högst upp tronar ett marsipanlimpa, ofta pudrat med florsocker och garnerat med en ros av marsipan. Andra standardtårtor är Schwartzwaldtårta. I Sverige bakas tårtan av nötbottbottnar med maräng och fylls med vispad grädde. Ovanpå finns chokladbitar. Äter man Schwartzwaldtårta på caféer utomlands får man däremot en tårta av chokladbottnar med körsbärsmarmelad med körsbär ovanpå. Idag är det vanligt att beställa tårtor online. Hos Din Tårta kan man designa sin bröllopstårta, kalastårta eller företagstårta nästan som man själv vill. Det går även att beställa smakprover innan man bestämmer sig.

Förutom tårtor finns det några fler klassiker som bör nämnas, t.ex. mazariner och dammsugare. Mazariner är mördegsformar fyllda med mandelmasseblandning och täckta med slät sockerglasyr. De tillverkas i aluminiumformar. Dammsugare är små marsipantäckta arraksrullar som är doppade i choklad i ändarna. Det är ett bakverk som man antingen brukar älska eller ogilla då arraksfyllningen inte tilltalar alla.

Sist men inte minst bör chokladbiskvin nämnas. En seg och delikat mandelbotten täckt med fluffig smörkräm och till sist täckt med en krispigt chokladtäcke. Det finns oftast många fler bakverk att testa på caféer men det kan vara värt att äta ett klassiskt bakverk eller två för att få en riktigt gammaldags känsla av kaffe med dopp på sin fikapaus. En slät kopp kaffe passar till, kanske till och med svart för att ta udden av det söta och få en härlig smakkombination.

dante