Kaffe med dopp – svensk klassiker

Kaffe med dopp – svensk klassiker

Att ta en fika, det är något som är ganska speciellt för Sverige. Det är inte sällan vi bänkar oss vid köksbordet eller på ett kafé för att avnjuta kaffe med dopp. Ofta har vi fikabröd hemma så att vi enkelt kan bjuda på en fika om en oväntad gäst kommer förbi. Idag är det sällan som det serveras sju sorters kakor till kaffet som förr i tiden, men den där fikastunden är ändå viktig. Att kaffe med dopp är så populärt i Sverige handlar nog mycket om att vi vill unna oss något i detta tidvis mörka land. Att duka fram kaffekoppar och ta fram ett fat bullar ger ett välkommet avbrott i vardagen och en stunds kravlös samvaro. Fikat har dock sett lite olika ut under åren. De små kakorna fick till exempel ett tag stå tillbaka för de gigantiska amerikanska muffinsen och bullarna, men har faktiskt under senare år gjort en stark comeback.

Vad innebär kaffe med dopp?

Kaffe med dopp är en term som frekvent används när man talar om fika. Det innebär helt enkelt att man serverar kaffe med något att doppa, till exempel fikabröd eller en smörgås. Många använder dock orden trots att de inte är så förtjusta i att doppa saker i kaffet. Ordet fika har också en intressant historia. Det myntades först 1910 och tros komma från en vändning av ordet kaffi, det vill säga kaffe. Man började då kalla caféer för fik och sedan kom det sig naturligt att kalla själva aktiviteten som utfördes på fik för just fika. I Sverige har vi många traditioner till vårt fika. Att semlor äts på fettisdagen är ett exempel på det. Dock har semlorna på senare år börjat dyka upp redan strax efter jul. Sju sorters kakor är också en term som många känner till. Förr skulle det helt enkelt enligt etiketten serveras sju sorters småkakor till kaffet, främst när det var festligheter på gång. Det var en artighet mot gästerna och visade också att man hade råd.

Fixa ditt eget kaffe med dopp

Trots att vi sällan har tid att ställa oss för att baka sju sorters kakor idag vill vi ändå bjuda våra gäster på fika. Här följer därför tips på några enkla bakverk du snabbt svänger ihop hemma. En kladdkaka går till exempel fort att göra. Servera den tillsammans med en klick grädde och bär för att göra det hela extra lyxigt. Ett annat tips är att förbereda kakdegen, rulla den i en lång korv och sedan frysa in den. På så sätt kan du bara skära några skivor och grädda när du får besök. Det är inte heller fel att köpa färdiga bakverk om tiden är knapp. En köpt rulltårta dekorerad med lite grädde eller köpemuffins med egen frosting blir uppskattat av gästerna. Som du ser är det enkelt att servera kaffe med dopp. Kanske blir du så inspirerad att du vill öppna ditt eget fik? I sådana fall har ovk besiktning av lokaler. Oavsett vad så är en kopp kaffe med dopp aldrig fel.

dante