Italienskt kaffe

Italienskt kaffe

En espresso på stående fot är ett vanligt inslag i italienarnas vardag. Till skillnad mot oss svenskar så är kaffet något du ofta njuter av på språng eller som en snabb kopp efter måltiden. Ordet espresso betyder just snabbt och är storleksmässigt, i jämförelse med en kopp normalstor svensk bryggkaffe, en mycket liten kopp kaffe med koncentrerad arom. Skulle du dricka samma mängd espresso som innehållet i en kopp bryggkaffe hade koffeinet, med största sannolikhet, hållit dig vaken i dagar. En oskriven regel, och något italienarna själva skojar om, är att du inte dricker kaffe med mjölk efter lunch. En cappucino och något sött är standard på frukostbordet, men senare under dagen dricker de allra flesta italienare endast espresso, sötat med socker. Vi svenskar beställer gärna en latte på café men skulle du göra det i Italien blir du serverad ett glas mjölk. Du kan däremot beställa “un espresso doppio”, vilket är en dubbel espresso, för att tillfredsställa behovet av en större kopp kaffe.

Den viktigaste köksprylen i det italienska köket

Det sägs att de som dricker kaffe kan leva längre. Det hade varit fantastiskt om detta stämmer då det inte finns mycket som slår en kopp kaffe på morgonkvisten, till förmiddagsfikat eller som avrundning efter en stressig dag. I Italien har nio av tio hushåll en Moka Espresso-bryggare, en kaffemaskin som upphettas på spisplattan och som precis som de elektroniska kaffemaskinerna, använder tryck för att brygga kaffet. Den består av två delar, där den undre delen kokar vattnet som sedan trycks upp i ett rör där filtret med finmalda kaffebönor är placerat. Ingenjören Alfredo Bialetti uppfann Mokabryggaren på 1930-talet och den är sedan dess lika gångbar som pastasleven i det italienska köket. Kaffet som serveras från en Mokabryggare mäter en temperatur av cirka 70 grader, något som gör att espresson kan drickas utan att behöva svalna först. Det sägs att du knappt ska diska din bryggare eftersom kaffet blir godare om den är välanvänd. Precis som britterna och irländarna älskar sitt te, älskar italienarna kaffe. Blir du inbjuden till någons hem tackar du inte nej till en kopp kaffe. Så när du hör ” vuoi un caffè?” (vill du ha en kaffe) svarar du “si, grazie” (ja tack).

Italienskt kaffe i Sverige

För italienarna kallas espresso kort och gott caffè men du behöver inte resa söderut för att njuta av italienskt kaffe. Det hittar du även i Sverige. Varför inte upptäcka huvudstadens caféer i samband med en dagsutflykt? Om vädret tillåter så kan du och ditt sällskap kombinera fikat med en aktivitet. Det finns möjlighet att spela minigolf Stockholm och dricka himmelskt kaffe under en och samma dag. Ett förslag är att avnjuta kaffet först så att energidepåerna är välfyllda innan golfspelet tar vid. Förloraren får sedan bjuda på en bit mat efter spelets slut. Ett tips när du är på jakt efter aromatiskt kaffe är att söka efter kaffebarer med italienskt kaffe eller italienska delikatessbutiker i Stockholm med omnejd. Det finns flera butiker som även säljer färskmalet kaffe och espressobryggare. Passa på att köpa med dig en Mokabryggare hem så att du kan servera en god kopp espresso och ett fat biscotti (mandelkaka) till vänner och familj. De kommer garanterat att tacka ja till erbjudandet.

dante