Spanska caféer

Spanska caféer

Även om den svenska fikakulturen inte finns i Spanien, finns det ändå en uppsjö av caféer i detta soliga land. Det beror på att kaffe är en viktig del av de flesta spanjorers vardag, även om de oftast inte avnjuter kaffet på samma sätt som vi gör i Norden. Det förekommer visserligen att spanjorer sitter länge och pratar över en kopp kaffe på samma sätt som vi är vana att göra, men man ser oftast bara äldre människor göra detta. Det är istället desto vanligare att spanjorer går in i caféet (som ofta liknar en bar i våra svenska ögon) och beställer en café cortado vid bardisken. Sedan dricks kaffet på stående fot, innan de hastar vidare till arbetet eller andra ärenden.

Det är inte bara det spanska sättet att dricka kaffe som kan verka främmande för svenskar; även namnen på de spanska kaffedryckerna är sannolikt obekanta för förstagångsbesökaren i Spanien. Ett exempel är ovan nämnda café cortado, som är en av de absolut populäraste kaffedryckerna bland spanjorerna. En café cortado serveras i ett litet glas, och består av en espresso med lite ångad mjölk. Förutom café cortado är det framförallt två andra kaffedrycker som man ser spanjorer dricka på café, nämligen café con leche och café solo. ”Café con leche” betyder på spanska ”kaffe med mjölk”, och det är precis vad det är: en café con leche består av lika delar kaffe (vanligtvis en espresso) och upphettad mjölk, och det bildas vanligtvis ett tunt lager skum upptill. Den kan jämföras med café au lait, som är mer vanligt förekommande på svenska caféer. Café solo är helt enkelt den spanska motsvarigheten till en espresso; en liten shot starkt kaffe, ofta serverat i glas istället för kopp. Självklart finns det otaliga andra varianter av kaffe att beställa i spanska caféer (så som café bombón, med söt kondenserad mjölk), så alla kan hitta sin favoritvariant; de tre kaffedryckerna som har nämnts ovan är bara de som är mest populära.

Om du skulle bli förälskad i atmosfären och kaffet på de spanska caféerna när du besöker landet, och skulle vilja flytta dit, kommer det att innebära en hel del jobb med att hitta boende och jobb, och med att ordna allt pappersarbete som krävs när man flyttar utomlands. Då kan det vara skönt att i alla fall få hjälp med flyttstädningen, så att du kan fokusera helt på att flytta in i ditt nya hem. På Qleano.se hittar du hjälp med flyttstädning i Kristianstad och flera andra svenska städer. Förhoppningsvis kommer du efter allt arbete med flytten att känna att det var värt det när du kan slå dig ned på ett spanskt café och avnjuta en café con leche innan jobbet.

dante