Kaffets roll på de svenska arbetsplatserna

Kaffets roll på de svenska arbetsplatserna

Två vänner som fikarDet är få som är så kaffegalna som vi svenskar är. Kaffet har en central roll i vardagen och är det inte förmiddagsfika som gäller, så är det en kopp på kvällen. Vissa människor dricker kopiösa mängder kaffe, medan andra nöjer sig med en kopp eller två. Oavsett vilken typ av kaffedrickare man är så är chansen stor att man jobbar på en arbetsplats där kafferasterna är heliga. En slät kopp kaffe på stående fot i korridoren under en stressig dag, eller en varm kopp med mycket mjölk till niofikat med kollegorna.

Vill du ha en kaffe? är en standardfråga på mötet, jobbintervjun eller under utbildningsdagar. Att ta en kopp kaffe innebär också en helig paus som ofta sker vid ungefär samma tidpunkt, beroende på typ av arbetsplats. Kafferasten handlar om så mycket mer än bara att stilla kaffesuget, i slutändan ger den en stunds andrum och en möjlighet att socialisera. Eller tvärtom, det kan också vara en chans att stänga ute omvärlden under en stund och få ett par minuters egentid. Om man är egen företagare och jobbar hemifrån är den sociala samvaron det man tenderar att sakna mest. Företag som helioworks erbjuder så kallad co-working där man kan hyra in sig på ett kontorslandskap. Det är en smidig lösning och på köpet får man nya bekantskaper att ta en kaffe med.

Kaffebönor i närbildNågot av de värsta som kan hända på jobbet är att kaffet eller filterpåsarna tar slut och nåde den som glömt köpa in dessa väsentligheter. På andra arbetsplatser har kapselmaskinerna tagit över och där gäller det att förrådet är fyllt till bredden, annars hamstras det kapslar som göms i skrivbordslådorna. Vissa dricker specialkaffe och tar med koffeinfritt kaffe som det gärna nallas av när kollegorna har bestämt sig för att dra ner på kaffekonsumtionen. Oavsett hur kaffekulturen på arbetsplatsen ser ut är den alltid ett givet samtalsämne. Få saker engagerar så mycket som vilken typ av kaffe som ska köpas in. Får man dessutom fredagsfika som belöning är veckan fulländad.

Finns det svenskt kaffe på hotellet? Så lyder frågan från en svensk dam på besök i Spanien i en svensk humorklassiker signerad Lasse Åberg. svenskt fika sprider sig till utlandet och stora kedjor som IKEA säljer både kaffe och kanelbullar i sina butiker. Besöker man någon utav svenskarnas favorithotell i Sydeuropa är det inte helt omöjligt att svenskt kaffe dyker upp på menyn. Med andra ord är det inte bara på arbetsplatserna efterfrågan är stor.

dante