Införandet av bröd och bakverk

Införandet av bröd och bakverk

Från början var det strikt förbjudet att ta något annat till kaffet än ett glas vatten. Det var smakerna i kaffet som var viktigast och dem skulle man inte förstöra. Men i Europa tyckte fler och fler att smakerna var för beska eller starka och då införde man socker och mjölk för att spä ut dem. Detta kom även att utgöra ett sug efter sötsaker och snart var man kvick att införa kakor och bakverk till kaffet. Det gav dessutom mer klirr i kassan.

Olika bakverk har satt prägel på olika länders kaffedrickande. I Sverige har det fram till nyligen varit populärt med sju sorters kakorna, men med det amerikanska och brittiska inträdet, har muffins och bullar ersatt småkakorna. Caféerna har även blivit enklare lunchrestauranger dit folk går för att äta en lätt lunch.

I Wien är tårtorna och de stora bakverken typiska för cafékulturen och det är de än idag. Visst kan du gå i Wien och endast ta dig en kopp kaffe, men det blir svårt att motstå de chokladdrypande gräddbakelserna när du väl är på plats.

I Frankrike och Italien är det istället vanligt att man bara tar en kaffe eller möjligtvis en croissant till.

dante