Kaffets väg till caféerna

Kaffets väg till caféerna

Sverige är ett av de länder i världen som dricker allra mest kaffe – faktum är att bara finländarna dricker mer kaffe än vi svenskar, som i genomsnitt dricker mer än tre koppar kaffe per person om dagen. Trots att våra caféer med andra ord är välbesökta, har vi ingen möjlighet att själva odla kaffe i någon större (eller ens mindre) utsträckning. Istället måste kaffebönorna resa ganska lång väg innan de till slut hamnar i take away-muggarna och kopparna på svenska caféer.

Kaffeplantan är extremt känslig för frost, och trivs därför inte i svenskt klimat. Istället är det ultimata klimatet för kaffeplantan ett med jämn temperatur och jämn mängd nederbörd, vilket man hittar runt ekvatorn. Därför är det länder som Brasilien och Vietnam som står för majoriteten av all kaffeodling i världen, där Brasilien toppar listan med god marginal – så god att väderförutsättningarna i Brasilien kan påverka hela världens kaffepriser.

Det är inte heller konstigt, eftersom Brasilien är ett av de enda länderna (om inte det enda) där man kan skörda kaffe med hjälp av maskiner, istället för handplockning. Det beror på att kaffet där odlas på låglänt och lättillgänglig terräng, till skillnad från den ofta svårtillgängliga odlingsmarken som annars används för kaffeodling. Det finns dock även andra anledningar till att man fortfarande framförallt skördar kaffe genom handplockning. En av dem är till exempel att kaffet mognar i omgångar. Kaffeträdet, som har blad som är gröna året runt, får nämligen små bär längs med sina kvistar, som först är gröna och sedan blir röda när de mognar. Det är när bären är mogna som man plockar dem, men eftersom bären inte mognar samtidigt (vilket betyder att man kan ha gröna och röda bär precis bredvid varandra på kvisten) måste en människa medvetet plocka enbart de bär som är redo att skördas.

När bären har skördats måste man skilja bönorna (egentligen fruktens frön) från det omgärdande fruktköttet, och detta kan göras på två sätt. Antingen använder man en så kallad våt process, då man blötlägger bären och skrapar bort fruktköttet, eller så använder man en torr process, vari bären får torka och jäsa en aning innan fruktköttet tas bort. Den sistnämnda metoden ger en fylligare och sötare smak på kaffet, men kan lätt leda till försämrad kvalitet om processen inte görs på rätt sätt. Den våta processen ger å andra sidan kaffet en syrligare smak.

När bönorna har extraherats måste de torkas ytterligare. Därefter sorteras de (då de dåliga bönorna kastas bort), och sedan kommer den del av processen som de flesta känner till, nämligen rostningen. Bönan är grön i sitt naturliga tillstånd, och beroende på hur hårt man rostar den kan den anta allt från en ljusbrun nyans till en helt svart ton. Många tror att det framförallt är rostningen som påverkar kaffets smak, men sanningen är att alla steg i processen, från plockningen till extraheringen av bönorna och deras rostning, bidrar till varje kaffeskörds unika smak.

Om man skulle vilja ge sig på att odla sitt eget kaffe trots allt, kommer ett växthus att vara en absolut förutsättning för att man ska lyckas. Du hittar flera olika typer av växthus på Skanskabyggvaror.se, så att du har möjlighet att välja ett som passar på din tomt. Även med ett växthus kommer det att vara svårt att få plantan att överleva tillräckligt länge för att bära frukt, men om du lyckas kan du njuta av vetskapen att kaffebönorna inte har rest ända från Brasilien eller Vietnam för att hamna i din kopp.

dante