Caféer i Sigtuna

Caféer i Sigtuna

När du en dröm om att starta ett café? Det finns mycket att tänka på i uppstarten, inte minst det ekonomiska. Du kan få hjälp från Nyföretagarcentrum på orten där du bor. Du hittar också en hel del nyttig information på Verksamt om vad du behöver veta när du ska starta ett företag. Den ekonomiska biten är den som ofta skrämmer de flesta. Att komma på en meny eller att i fantasin inreda lokalen är så mycket mer inspirerande än att tänka på kapital och fakturor. Därför finns företag som Capcito som kan hjälpa dig, till exempel med företagslån. Det kan också vara skönt att ta hjälp med bokföringen. Men, innan du kommit så långt, är det kul att fundera på vilken sorts café du vill ha. Här är två exempel på helt olika sorters caféer som båda finns i Sigtuna.

RC Chocolat

Det här är ett café i fransk stil med choklad som huvudtema. Caféet har vunnit många priser och utmärkelser, även internationella sådana, och är väl värt ett besök. Inredningen är sober och går i chokladbrunt, vaniljkräm och lite guld. Här bakas det med äkta smör och finaste choklad. I den högra disken finns alla praliner (köp gärna med en ask hem) och till vänster hittar vi bullar, bakverk, desserter, mackor, mellanmål och glass. Till födelsedagen kan man beställa tårtor med fruktmousse och choklad, alla lika snyggt pyntade. Jämte kanelbullarna ligger kardemummabullar, vaniljbullar och ofta flera andra varianter, till exempel de underbart goda veganska bullarna med flagad mandel. Chokladbollarna smakar som riktiga chokladbollar ska smaka – äkta choklad, äkta smör, inget fusk. Vill man vara lite nyttigare finns det även rawfoodbollar att välja på.

Tant Brun

Kommer du ihåg Elsa Beskows bok om Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och barnen Petter och Lotta? Kanske utspelar den sig i Sigtuna, för när det är marknad i staden ses de ofta gå runt och dela ut kakor. Här finns inte bara restaurang Farbror Blå utan också Tant Bruns café. Caféet är inrymt i ett av de äldsta bevarade husen i staden, ett lågt rött trähus. Mysfaktorn är hög: Små fönster, lågt i tak och höga trösklar, öppen spis och en innergård där man sitter i gammaldags trädgårdsmöbler under äppelträden. Det finns ingen disk att beställa vid utan servitriserna (såklart iklädd gammaldags förkläden) tar upp beställningen vid bordet och serverar också. Kaffet kommer i gammaldags kannor och allting bakas på plats. Det bjuds på äppelpaj, kanelbullar, biskvier och andra mer traditionella bakverk. Utöver det finns också rejäla mackor med till exempel leverpastej eller salami och brieost.

Två olika typer av caféer som båda drar stora skaror av besökare. Både turisterna och stammisarna hittar hit för en kopp kaffe och något sött att sätta tänderna i.

dante