Starta ett café

Starta ett café

Drömmer du också om att starta ett kafé? Den drömmen delar du med många andra. Men det är få som förverkligar sin dröm. Kanske är det just du som går mot strömmen och faktiskt öppnar upp ett kafé eller en kaffebar!
Vill du starta ett helt vanligt kafé gäller det att du har koll på konkurrensen i ditt område. Finns det redan flera sådana, behöver du utmärka dig på något sätt. Har du de godaste bakverken, en annorlunda inredning, ovanligt många kaffesorter eller kanske ett tema som sticker ut? Du kan också öppna ett nischat kafé, som ett bokkafé, klimakteriekafé eller varför inte ett kattkafé. Det är den här delen av drömmandet många fastnar i. Vi tänker ut den perfekta inredningen, kanske är den hipstertrendig eller ska kännas som moster Märtas vardagsrum, och börjar i tankarna skapa smarriga surdegsmackor, chiapudding och prinsesstårtor.
Det finns dock en hel del praktiskt och kanske lite mindre spännande saker att tänka på innan du är igång. Lokal är en sådan detalj. Kanske känner du redan till den perfekta lokalen och har sådan tur att den är ledig, men mest troligen vet du inte alls var du ska hålla till. Du kan annonsera lokalt eller höra dig för med hyresvärdar i området där du vill vara, eller kanske slå på stort och samtidigt investera i intressanta fastigheter. Om du har råd med det kan du till exempel hyra ut delar av fastigheten och få intäkter på det viset. Dessutom har du redan den plats du behöver ifall du en dag vill expandera. Om du har en riktigt bra företagsidé finns det ofta hjälp att få med finansiering. Det kan vara värt att kolla upp.

Att starta ett kafé kräver att du har koll på Livsmedelsverkets regler innan du sätter igång att baka kakor och bre mackor. Det handlar om alltifrån hygien till temperaturen i kylskåpet. Du behöver tillstånd för att ha ett kafé och servera mat till andra. För färdigförpackade kakor som du köper in är kraven inte lika hårda som de är ifall du vill servera sådant du själv tillagar. Vill du kunna servera alkohol framåt kvällen kräver det ett särskilt tillstånd.

Tänk på att den utrustning du behöver kostar en hel del pengar. Det är alltifrån diskmaskin till kaffeapparat, kassaapparat och kylskåp som kostar. Ibland kan du ha tur och överta det från ett nedlagt kafé eller restaurang till ett lägre pris än om du köpt det nytt. Inredning kostar också en hel del, även om du fyndar stolarna på loppis. Troligen behöver du måla om och anpassa lokalen efter dina behov och önskemål innan kaféet är redo att öppnas. Sedan kommer det som du tänkt minst på, men som kan vara det svåraste: att locka tillräckligt många kunder för att kaféet ska gå runt och senare med vinst. Det är en utmaning, men en rolig sådan. Lycka till!

dante