Vill du öppna ditt eget café?

Vill du öppna ditt eget café?

Caféer och fik startas upp hela tiden, både i Sverige och utomlands. Det är också ett enkelt sätt att starta eget och generellt en trevlig arbetsplats att vara på. Här kommer några tips på hur du startar ditt eget unika café.

Nisch eller vanligt café?

Det bildas många nya begrepp och eftersom caféerna är många kan det vara kul att starta ett café med en egen nisch. Kanske kan du erbjuda något annat samtidigt som kunderna dricker kaffe eller inreda ditt café på ett udda vis. Du kan kanske även inkludera dina kunder på ett annorlunda sätt och låta dem komponera ihop sin egen meny eller kaffedryck? Ja, idéerna är många och det är bara fantasin som sätter gränser.

Servera säkert

Allt det som du serverar på ditt café måste vara säkert och ofarligt för hälsan. Livsmedel måste vara kontrollerade och ditt företag måste registreras om du ska sälja ätbara saker till allmänheten. Du måste även hela tiden vara uppmärksam på hygien och fräscha råvaror samt hur vissa varor måste hållas åtskilda från andra. Regler för spårbarhet på livsmedel enligt Livsmedelsverket gäller också och du ska kunna tala om varifrån dina råvaror kommer.

Tillstånd

Ett café måste registreras hos kontrollmyndigheten i din kommun. Du måste även anmäla ditt nya företag till Bolagsverket och Skattemyndigheten.

Beroende på var du ska öppna ditt café behövs vissa tillstånd, speciellt om du ska ha en uteservering. Ska du sälja alkohol behövs ett särskilt tillstånd av kontrollmyndigheten samt beträffande bygglov, sophämtning osv. Trots att det kanske bara är ett litet café så har du ansvar för mycket. Registrering hos kommunen kostar en avgift och den avgiften betalas också för att kommunen ska göra regelbundna kontroller av din verksamhet. Du kan således komma att få besök av inspektörer med jämna mellanrum.

dante