Så kom kaffehusen till

Så kom kaffehusen till

Våra moderna caféer har en lång historia bakom sig. Från Mellanöstern kom kaffet till Italien och Österrike men även till Storbritannien och Tyskland. Det började på allvar sprida sig i Europa på 1600-talet när turkarna invaderade Wien i Österrike men förlorade slagen. När de drog sig tillbaka, kom de dock att sätta prägel på landet med sitt kaffe. Kaffet stannade kvar hos österrikarna som etablerade kaffehus lite varstans i staden. Även om det fanns några få kaffehus utspridda på vissa platser i Europa, blev det Wien som blev mest känt för sina kaffehus. Café Demel är ett av Wiens äldsta. Här har man stått emot de stora kafékedjorna och espressobarerna och håller fortfarande på sin gamla tradition. De är lika viktiga som Englands tesalonger. På många av dem kan man även spela biljard eller höra pianomusik, då stora kompositörer komponerade sin musik här.

Började i Mekka och Konstantinopel

Det första kaffet som man känner till dracks förmodligen runt Turkiets gränser och vid Mekka redan på 1400-talet och både i Mellanöstern och runt det nuvarande Turkiet öppnade man kaffehus. Dessa hus var till för välbärgade män som ville dricka ett utsökt kaffe och samtidigt prata politik eller spela schack. Kvinnor var inte tillåtna och inte heller det vanliga folket, men detta kom att ändras efterhand.

Svenska caféer och förbud

Kaffet spred sig vidare upp till de skandinaviska länderna och Sverige, där det verkligen blev eftertraktat. Så eftertraktat att regeringen utfärdade flera förbud mot drycken då den kom att konkurrera ut landets egna drycker. Dessutom ansåg man att dessa hus var vulgära och att folk satte sina pengar på onödiga ting, när de istället borde vara ute och arbeta. Caféerna ansågs tära på den svenska ekonomin och man införde flera förbud som upphävdes och återinfördes under 1700-och 1800-talen. Men detta hjälpte inte. Svenskarnas kaffevanor var redan för starka för att undanröjas och kaffehusen förvandlades istället till privata klubbar där man drack kaffe i smyg.

1823 upphävdes förbudet för sista gången och regeringen ansåg sig besegrad av kaffet.

Under de båda världskrigen blev det dock restriktioner för att importera kaffe, men det var av helt andra anledningar som man kan förstå.

Idag kan Sverige stoltsera med att vara bland de mest kaffegalna länderna i världen och man dricker kopiösa mängder kaffe per person och år. Sverige har även en egen tillverkning och egna märken som är mer eller mindre populära, beroende på i vilken del av landet man bor.

Svenska caféer kom att införa enkla tilltugg som skulle serveras till kaffet. På så sätt har begreppet “fika” införts. Dåtidens kaffehus blev de svenska konditorierna där man drack sitt kaffe med en kakbit eller bakelse. Caféerna som förr var enskilda och privatägda, har de senaste 15 åren präglats av den amerikanska kulturen med kedjor som Starbucks och Wayne´s Coffee. Även om folk fortfarande träffas på fika, så är det lika vanligt att man tar sin kaffemugg och dricker det på stående fot.

dante