Wienerkafé – ett kulturellt minnesmärke

Wienerkafé – ett kulturellt minnesmärke

Karlskirche i WienWienerkafé är en klassisk, österrikisk institution som funnits sedan 1600-talet och uppstod, så klart, i Wien i Österrike. Det handlar mer om en salong än ett kafé, där man kan läsa tidningar och sitta och ta det lugnt med en kopp kaffe hur länge som helst. Wienerkafé är också något som osökt får oss att tänka på goda bakelser och tårtor. Ett av de mest välkända Wienerkaféerna ligger på välkända Hotel Sacher som är världsberömt för skapandet av Sachertårtan, en dekadent konfektion av choklad och aprikosmarmelad med en syndig chokladglasyr på.

Du kan skapa ditt eget Wienerkafé hemma! Först bör du ha ett litet bord med marmorskiva. Se till att det finns en söt liten krukväxt på det. skaffa en personlig kopp med tryck som får dig att känna som att kaféet tillhör bara dig. Baka, eller köp, sedan en riktigt maffig bakelse, brygg en aromatisk kopp kaffe, häll upp lite kaffegrädde i en liten gräddkanna och fyll en sockerskål med vackert, brunt socker. Därefter tar du din favorit-tidning eller en fängslande bok, sätt dig ner, häll upp ditt kaffe, ta en bit av bakelsen, och bara njut!

Wienerkafé som institution är faktiskt, sedan 2011, kulturmärkt av Unescos National Agency for the Intangible Cultural Heritage, och har under åren varit ett favoritställe för många berömda människor, framför allt författare, konstnärer och politiker som troligtvis fann miljön perfekt för spekulativt tänkande och planerande för nästa bok, målning eller politisk strategi. Numera är Wienerkafé något som är tillgängligt för oss alla, i många länder världen runt.

Traditionella Wienerkaféer

Ett mysigt kaféTraditionella Wienerkaféer har även dekoren gemensamt. Det ska helst vara marmorbord, mycket trä i dekoren, en lugn omgivning där man kan slappna av och fly från stadens stress. Möblerna ska gärna vara inbjudande fåtöljer klädda i klassiska tyger och lampor med handsydda skärmar på varje bord. Kyparna bör bära fluga och svart-vit klädsel och det får gärna finnas kristallkronor. Även om Wienerkaféer finns i många länder så är det ju just i Wien i Österrike man hittar de allra bästa sådana.

Det absolut bästa sättet att uppleva ett riktigt Wienerkafé är så klart att ta en tur till Österrike. De flesta svenskar som reser till Österrike gör så för att åka skidor och idka andra vintersporter, men Österrike har så mycket mer att erbjuda än bara alper och snö.

Res till Österrike under sommaren till exempel, och gör så för att ta in all kultur och den vackra arkitekturen och, framför allt, kaffekulturen. information om Österrike inför resan hittar man lätt på nätet, men vi kan avslöja redan nu att det finns en mängd Wienerkaféer i själva Wien som är värda ett besök och vi rekommenderar verkligen en långhelg eller mer i denna vackra huvudstad. Om vi skulle rekommendera ett favoritkafé så blir det i så fall Café Landtmann som faktiskt var en favorit för Sigmund Freud, en av de främsta psykologerna i historien. Om det gör kaffet bättre eller ej låter vi er avgöra!

dante